Mobiel betalen

Mobiel betalen: zo werkt het en zo stel je het in

De portemonnee wordt langzaam maar zeker vervangen door de smartphone. 46 procent van de Nederlanders laat de portefeuille namelijk regelmatig thuis nu je met je smartphone kan pinnen, blijkt uit onderzoek van Smartphonehoesjes.nl onder meer dan 1.100 respondenten.

 

Hoe werkt het

Sneller betalen dan met je telefoon kan eigenlijk niet. Ontgrendel je telefoon, je pasje komt digitaal tevoorschijn en daarna hoef je alleen nog maar je telefoon op het pinapparaat te leggen en je hebt betaald. Je portemonnee is dus overbodig. Bij kleine betalingen hoef je de betaling niet goed te keuren. Bij hogere bedragen moet dit door middel van een pincode, vingerafdruk of een gezichtsscan.


30% procent van de respondenten geeft aan dat de smartphone de portemonnee volledig heeft vervangen. Alle pasjes zijn tegenwoordig via verschillende apps digitaal te verkrijgen. “Alleen mijn ID-kaart kan ik nog niet op mijn smartphone tonen, die neem ik nu nog los mee”, geeft één van de respondenten aan.

Instellen van mobiel betalen

Onze telefoons worden veel gebruikt. Ook tijdens school- of werktijd. Zo blijkt uit ons onderzoek dat 65 procent geen problemen heeft om de telefoon te pakken in de uren van de baas of docent. En al vindt 33% hun telefoongebruik normaal, 58% vindt het niet normaal. En voor die meerderheid is dit blog. Een blog over het minderen van je schermtijd.

Van pinpas naar mobiel

Betalen met de pin heeft de laatste jaren een snelle vlucht genomen. Met de introductie van contactloos betalen in 2013 ging pinnen aan de kassa al een stuk sneller. Je pincode hoefde alleen nog ingetoetst te worden bij grotere bedragen. Nu is hiervoor een nog snellere oplossing: mobiel betalen.

Verschil Apple en Samsung

Van de mensen die met hun telefoon aan de kassa staan is 55% in het bezit van een iPhone. Ter vergelijking: bij Samsung is dit 35%. Dit verschil is mogelijk te verklaren omdat Google Pay, het betaalsysteem van Android, nog niet bij alle banken wordt ondersteund, zegt Martijn Hooft, eigenaar van Smartphonehoesjes.nl. “Apple Pay kan in Nederland bij vrijwel elke bank gebruikt worden en wordt zodoende mogelijk ook meer gebruikt.” 

Contactloos betalen is veiliger

Het betalen met de smartphone is net zo veilig als met de bankpas. “Alleen het is wel belangrijk om een pincode of wachtwoord in te stellen”, adviseert Hooft. “Mocht je je smartphone kwijtraken, dan kan niet iedereen met jouw digitale pas betalen. Contactloos betalen is volgens kenners juist veiliger dan ‘ouderwets’ geld uit de muur pinnen. De pincode afkijken en daarna de pinpas stelen blijft nog veel gebeuren.”

De data die we in dit blog bespreken, komt uit ons persbericht. Lees het hele bericht en de uitkomsten in Portemonnee bij één op de drie vervangen door smartphone.